15 Temmuz 2011 Cuma

Gündemden "düşmek"


İnsanlar düşmekten korkar. Çoğu yazar da gündemden düşmekten korkar. Peki nedir bu gündem? Nedir bu düşmek? Gündem bir sözlükte şu şekilde açıklanıyor: “Meclis, kongre gibi toplantilarda görüşülecek konularin bütünü, ruzname”. Görüşülen konular var bir mecliste. Bu meclis halkın tümünü de kapsar nitelikte. Peki düşmek; “Yer çekiminin etkisiyle boşlukta, yukaridan aşagiya inmek * Durdugu, bulundugu, tutundugu yerden ayrilarak veya dayanagini, dengesini yitirerek yukaridan aşagiya inmek * Yere devrilmek, yere serilmek”
Demek gündemden düşmek de böyle birşey. Durduğu bulunduğu yerden ayrılarak, veya dayanağını dengesini yitirerek yukarıdan aşağıya düşmek. Oluşturulan sunni gündemlerde düşürülmek ne kadar da kolay. Bir yazı, bir olay “bulunduğu yerden” kervanın istikametinden ayrılıyor ve buna düşmek dönüyor. Kervanda başı kim çekiyorsa insanları gündemden düşüren de o olsa gerek.
Peki bunun adı niye düşmek? Eğer güncel konuları takip edemiyorsak, manşetlerde ne yazıyor haberimiz yoksa bizde “düşmek” ya da “düşürülmek” le tehdit ediliyoruz. “Sakın ha! Sürüden ayrılmayın, yoksa düşersiniz” belki annemizin bizi uyutmak için söylediği öcüler yer masalı, büyüyünce de yaşa göre kalıp değiştirerek tekamül ediyor olmalı. Başı çekenler düşürmeyi çok seviyor. Başı destekleyenlerde düşürülmemek için o kasabın, koyunu astığı çengelde takılı kalmak için çok uğraşıyorlar. Kasap köfte olacaklarını düşünen yok. Bu işten çıkar sağlayanlar kasaplar ve dükkan önündeki kediler. Peki gündeme tutunmaya çalışanlar neyin peşinde?
Gündem denen tepeden aşağı kelleler sallan yuvarlan düşüyor. Bence hiç o tepelere çıkmayıp güzelim yaylalarımızda kendi obamızda gündem olmalıyız. Böylece tepede kalan deve başları da kendiliğinden dağda kalıp (dağlı olup) gündemimizden çıkmış olurlar.
Sahi noldu gündemi tam sayfa kaplayan şikeler... ve bu sayfaları asıl hakeden gündemden düşenler neler?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder