15 Aralık 2011 Perşembe

Müslüman ve Para



Artık yazmadan edemeyeceğim ... bu söylediklerim haddini aşabilir ama bende oluşan kanıyı aktaracağım.
Müslümanlığı öne atan orta yaş insanlarda, paraya karşı ilgi daha da artıyor diye düşünüyorum.
Yani evet adam namazını kılıyor, evet zekatını veriyor, evet hacca bile gidiyor, ama bir türlü para sevdasından kurtulamıyor. Özellikle ticaretle uğraşanlar, daha acımasız kapitalistler olup çıkıyorlar.

Örnek bir diyalog :

A: Bizim bir arkadaş 6 milyara araba almış, aynı ay içinde bir öğrenciye 9 milyara satmış, araba çok iyi bir araba değil ..

B: (Ki müslüman geçinen oluyor) :   Eee ne olmuş?

A: Sonra bizimkinin vicdanı sızlıyor gidiyor arabayı çocuktan geri alıyor, pahalı sattığı için. Bu durum çok insaflı, çok hoşuma gitti ..

B:  Kusura bakma da o arkadaş biraz enayiymiş ... Ticaret bu sonuçta, araştırsaymış alan ...

A:  (......) Nası yaa

Şu diyalogu okuyanlar bilmiyorum hangisini haklı bulurlar. Ama ben müslüman adamın parayla olan ilişkisini çok kirli buluyorum. Tamam ticaret yapılsın, zengin olunsun islamın hiçbirine itirazı yok, ama para önem verilen bir meta haline gelmesin.

Mahallemizde hacı bakkal, her zaman çikolata çalınmış mı diye, sayardı çikolataları tek tek. Hacca gitmiş diğer akrabalarımın da cimri boyutuna ulaşabilecek bir para ilişkisi olurdu. Belki bunlarda çok etkilendim, ama son karşılaştığım olay, bu yazıyı yazma ihtiyacını bana hissettirdi. Türk filmlerindeki paragöz hoca imajını hep eleştirmiş bir insan olarak, benzer hikayaler duymak beni gerçekten üzüyor. Diğer yazar arkadaşım, amansızzamansız no#2 ne düşünür bu konu hakkında bilmiyorum ama, hepimiz bir nebze olsun düşünelim, bakalım bana katılacak mısınız? Yoksa sadece bir kuruntudan ibaret mi sayacaksınız ...

Müslüman ve para, olmuyor olmuyor .. ya bişeyler eksik ya bişeyler fazla ..