24 Mart 2012 Cumartesi

FBI falls down

Yakın zamanlarda çekilenn iki film üzerinden yola çıkacak olursak FBI teşkilatının pabucu dama atılmaya çalışılıyor gibi geldi. 2008de çekilen "Public Enemies" aslen bu teşkilatın gereksiz bir amaçla kurulup işe yaramadığını vurgulamaktaydı. Nitekim, yeni kurulan bureu of investigation maliyetini kurtarmak ve devletten gelen gelirin kesilmesini önlemek için kendini ispatlamak zorundaydı ve bu yüzden kendine Halk düşmanları yaratmalıydı. Yani bir nev-i scape goat meselesi. Tamam John Dillenger sütten çıkmış ak kamış değildi, ya da çikolatalı sütten çıkmış kara birşeydi. Ama adam filmde robin hood haydut tipinde, halka zarar vermeyen halkın parasına dokunmayan bir karakter göstertilmişti. Zira banka soygununda, vatandaşın parasını almayıp, "biz sizin paranıza dokunmayız" edalarındaydı.
Kısacası banka soyguncuları FBI amcalar için kolay ve ün getirecek avlardı ve böylece işe yaradığını ispat ederken film bize işe yaramadıklarını gösteriyordu inceden inceden.
2011 de bir de baktım ki o da nesi. J. Edgar Hoover'ın da filmini yapmışlar. Koltuğa da Clint Eastwood'u oturtmuşlar. FBI kurucusu J.Edgar megoloman, gey, asosyal ve paranoya bir eleman olarak ele alınmış. Hatta ve hatta yeri geldiğinde başkanlara bile sözünü dinleten bir güç olarak gösterilmiş. J.E. hayatını yazıya alırken de abartılı abartılı anlatıp hayatını birşeymiş gibi göstermeye çalışmış FBI'ı:) Hatta can dostu, yanından hiç ayırmadığı yarı sevgilisi adam yüzüne vurdu bunları. Yeri gelmiş, kominist korkusunu kullanarak ayakta kalmış teşkilat. Ya da Amerikanın en ünlü plotunun çocuk kaçırma davasını sonuçlandırarak reklamlar yapmış ama nafile. Aslında ortada kuru gürültüden başka birşey olmadığını ve yarı deli biri tarafından kurulan bu teşkilatın ne işe yaradığını sorgulatan bi film. Acaba Obama alttan alltan ekonomik kesintilere gidecek de bu teşkilatın fişini çekmek için reklamlara mı geçti?
tahminlerime göre otobüs bir binek hayvanıydı,
atlıkarıncalara niye atlıkarınca denildiğini anlayanlar;
size sesleniyorum
seslenkarıncalardan
tahminime göre beş dakikaya gelecekti
namussuzluk dizboyu olduğu için
insanlar kuyruklardaydı binmek için
doğru zamanda yerde olmak,burnu kırık kanlar
tek tek gelselerdi de döverlerdi
ama başarısız bir kominizm denemesi gibi çoğulcu geldiler
bunlar demokrattılar
ses etmedim.
Bazen yağmurdan koşan insanlar daha fazla yağmur damlasına maruz kalırlarken
esrar dumanı gibi sallananlar niye hiç ıslanmazlar
sevişmek bile ıslak olduğu halde. Kuru kurt yapraklarıyla sarmalayıp beşikte, mezara götürmek niye.  Bir çocuğu büyütmemek en mantıklısı, büyütünce ortada çocuk diyebileceğiniz birşeyler olmayacak
tahminimce ayakta kalacağım
bütün şofürlerin bıyıkları adetince sevinceler olmuş dişlerin.
yoksulluk tabi
böyle yapıyor bulutları
çalıntı gökyüzünde durmaz olmuş yüzsülükten yıldızlar
yüz süzüldükten kere maşallah
ekmeği yokuşa sürmeyin,
eski dediğin şeyler yok
deniz mahsülleri
tellerinde yosun
tutmuş gitar
dudmuş yuttuğun
bide utanmadan
gökyüzü var diye
kandırıyorlar.
Lan bi gidin..
n kaybedip
la kulüp
herşeye bi kulp
vallaha gidin
çok pardon tanrım